MerviNyfors

Ahdisteltu vaiko ei

Pirkko Saisio totesi eilisessä (19.10.2017) Yle:n sananvapauskeskustelussa, että "kaikkia naisia on ahdisteltu: jopa minua". Tarkoittaako tuo jopa minua mahdollisesti siis jollain lailla sitä, että ahdistelun määrä riippuu naisen viehättävyydestä? Että JOPA häntä, vaikka hän omin itseironisin sanoin on "vanha lesbo" (itse kyllä arvostan kovasti Saisiota, eli en määrittelisi häntä noilla sanoilla ). Jollain lailla olen #metoo-ahdistelukampanjan aikana ollut huomaavinani jopa jonkinlaista kilpailua siitä, ketä on ahdisteltu eniten. Tässä tuntee taas kerran jäävänsä ulkopuoliseksi, mikä sinänsä ei ole mitään uutta.

Jotenkin tämän käynnissä olevan kampanjan taustoilla kalskahtaa sellainen hyvin vanhoillinen ajattelutapa, että ns. kunnon naiset suhtautuvat yleisesti ottaen aina negatiivisesti kaikenlaisiin lähestymisyrityksiin. Vanha tuttu saalistaja-saalis-asetelma, jossa nainen on aina viaton uhri. Kunnon naista on siis väistämättä aina ahdisteltu ja kunnon nainen järkyttyy aina ahdistelusta tai ylipäänsä mistä tahansa kontaktin yrityksestä. Ilmeisesti vain huono nainen nauttii, jos joskus saa huomiota, vaikka se olisikin kömpelöä tai vähän mautontakin.

Ihmettelen myös yleistä keskusteluilmapiiriä ja kaikenlaisia kampanjoita, joissa on aina laumana mentävä mukaan määkimään valmiiksi sanoitettua virttä. Esim. jos päinvastoin oletettua sanoo, että ei koe tulleensa ahdistelluksi oikeastaan koskaan, niin siitä suututaan ja sanotaan, että kyllä olet, mutta et vain ole tajunnut sitä. Jos ahdistelu kerran on ahdistelua silloin, kun ahdisteltu sen sellaisena kokee, niin miksi sitä ei hyväksytä, jos ei koe erilaisia joskus epätoivoisiakin lähestymisyrityksiä tai huulenheittoja ahdisteluksi? Uhrin rooliin yritetään pakottaa, mutta entäpä jos ei suostu olemaan uhri? Kuuluuko naisena olemiseen aina uhrina oleminen? En ymmärrä mitä iloa siitä saa, että kokee olevansa kaltoinkohdeltu uhri. Sehän vain kuluttaa energiaa.

Ymmärrän kyllä, että on olemassa vakaviakin tapauksia, eikä niitä pidä hyväksyä, mutta tarvitseeko kaikista vislauksista, tytöttelyistä tai tissinvilkaisuista loukkaantua ja järkyttyä? Asioihin voi myös suhtautua hieman humoristisemmin. Onhan se kuitenkin mukavaa tulla huomioiduksi vastakkaisen sukupuolen taholta ja jos kukaan ei uskalla kohta katsoa päinkään, niin tämä elämä menee todella ankeaksi. Voi myös lohduttautua sillä, että kaikenlainen huomio kyllä loppuu sitä myötä, kun ikää tulee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Järkevä kirjoitus some-vauhkoontumista vastaan. Noita kouhottajia riittää vähän joka asiasta, kun ei ole heidän elämässään mitään oikeita ongelmia.

Näin miehenä kyllä vahvistan sukupuoleni normaaleiden yksilöiden aina lähennelleen erityisesti viehättäviä naisia. Tottahan se on myös toisinpäin. Luonto on meidät niin rakentanut tarkoituksella.

Pohjanmaalla oli jossain sanonta, että kaikki saa, mutta komiat ensin. Laiha lohtu nuorelle, jollei ollut komea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aloitteen tekemisen ja ahdistelun välinen veteen piirretty viiva kulkeekin siinä kuinka kohde kyseisen eleen tuntee.

Juha Hämäläinen

Tuntemuksia tulee ja menee. Miten lähentelijä voi tietää olevansakin ahdistelija? Mitä rivien väliä osattava lukea oikein. Jos lähentelyn kohde ei itse selvästi ilmaise tuntevansa olevansa ahdisteltu niin mistä asia selviää. Lähentelyn ja ahdistelun välinen viiva ei todellakaan saa olla vain veteen piirretty viiva.

Käyttäjän MerviNyfors kuva
Mervi Nyfors

On kyllä, mutta jos joku loukkaantuu esim. siitä, kun bussissa tarjotaan istumapaikkaa sanoilla "tässä on tytölle paikka" (kuten Hesarin haastattelussa eräs nainen) niin alkaa oleen pipo melkoisen kireällä. :D

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh...itse otan tytöttelyn jopa kohteliaisuutena, sillä siitä tulee itselleni vain niin tyttömäinen olo:).

Käyttäjän MerviNyfors kuva
Mervi Nyfors Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tuskin menee. Itse vetäisin rajan siihen että uskoo kun sanotaan ei.

Häirintä ei ole häirintää ennenkuin sitä jatketaan kiellon jälkeenkin. Niin siis kunhan "kohde" on kaikin puolin tolkuissaan.

Kuten pomo sanoi: "meillä kannustetaan seksuaaliseen häirintään. Paitsi jos joku ei siitä tykkää, silloin siihen puututaan". Älykästä ja elämään sopivalla rentoudella suhtautuvan ihmisen puhetta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Harvinaisen järkevä puheenvuoro. Pidä linja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvä ja lievästi aistittavaa hysteriatrendiä(tendenssiä?) rauhoittelevana tarpeellinen kirjoitus - kiitos Mervi!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Miksi tosiaan asia kuin asia pitää revittää kauhutarinaksi? Kaikkein eniten kuitenkin on ihan sitä normaalia elämää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yksittäiset tarinat ovat vain tunteisiin vetoavaa tirkistelyä. Jonkinlainen tieteellinen lähetysmistapa olisi, että ensin määritellään ahdistelu, helpoimmillaan lievää vs. pahaa ja sitten tehdään tutkimus ja tilasto riittävällä otannalla ja tarkentavilla kysymyksillä ja määrennyksillä. Kaikilla mediolla sen sijaan on nykyään tällainen kummalinen muutaman yksilön lähetymistapa asioihin joka voi olla jonkun mielestä viihdyttävää (ilmeisesti) mutta jotka eivät kerro muuten yhtään mitään. Kuten ei mikään ihmeen twiittailukaan.

Kannattaa miettiä miten tämäkin tuore Hesarin juttu on rakennettu ja mitä esim. seuravaa numeroita sisältävä kohta loppujen lopuksi kertoo.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005417024.html

"Torstaihin mennessä Facebookissa oli jaettu 6,5 miljoonaa kirjoitusta aiheeseen liittyen, kertoi luvut esiin kaivanut Dagens Nyheter. Reaktioita kirjoituksiin on ollut kolminkertainen määrä. Yksin Ruotsin Twitterissä kampanja oli kirvoittanut noin 11 500 viestiä."

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Epäortodoksinen teksti, mutta juuri näin. Trendi on se että ihaileva katse pitää tuomita jonkinlaisena perversiona. Ja nimenomaan vain miesten osalta. Luulen että jokainen on päässyt joskus kuuntelemaan humalaisen likkaparven juttuja terassilla. Jo vain siinä punastuu raavas rekkamieskin. Mutta mitäs sitten? Mitä ihmeen haittaa siitä On?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä on tällaista valtapeliä, josta muutamat henkilöt saavat sisältöä elämäänsä ja ehkä tyydytyksensäkin. Juttu rullaa niin, että kun kaikki kontaktin otto ensin leimataan ahdisteluksi, niin seuraavassa vaiheessa sitten julistetaan, että flirttailu on velvollisuus. Toimittajille tämä on helppo keino palstojensa täyttämiseen ja pikkujulkkiksille ja sellaiseksi pyrkiville nimensä esiin saamiseen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Pirkko Saisio totesi eilisessä Yle:n sananvapauskeskustelussa, että "kaikkia naisia on ahdisteltu: jopa minua" "

Vaikea uskoa. En ollut minä.

Tiina Teittinen

Ei ihme että parinmuodostus on nykyisin niin vaikeaa. Ennen se oli pari huonoa vitsiä ja itsekehua Hamletissa ja siitä vaan sitten huonolle aamiaiselle teille tai meille. Nykyisin baariinmeno lienee katastrofi kun siellä saattaisi joku jopa livenä vähän katsahtaa ja puheillekin heittäytyä. Tissejäkin kehua, tai persettä. Somessa on vaikeampaa kun sekä kuvat että profiili ovat muokattuja eivätkä koskaan edes häirintäetäisyydellä. Aika surullisia aikoja elämme.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin on, ja onneksi en minäkään ole enää haku päällä, kun on oma mies ollut jo useita kymmeniä vuosia sitten katsottuna ihan "normaalina aikana"....eli silloin kun vielä voi normaalisti puhua ja ottaa kontaktia toiseen sukupuoleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa en tiedä onko parinmuodostus nykyään sen vaikeampaa tai helpompaa kuin ennenkään. Enkä oikeastaan ole niin varma onko tuo kuvailemasi kuvio olennaisesti edes muuttunut.

Aikuisten maailma kun on aina ollut erilainen kuin nuorison maailma. Niin se oli silloinkin.

Tiina Teittinen

Vakavasti ottaen, hyvä kirjoitus. Kiitos.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Ahdisteltu" on.Vonkattu ja vihelty perään 40v sitten. Mut ei enää 70v.
Nyt tarjotaan enää istumapaikka bussissa ja Mies autoilija antaa ensin ylittää suojatien.
Voi ku olis vielä kakskymppinen.

Hannu Töyri

On tässä sellainenkin ulottovuus, että saa aivan aiheettomia "syytöksiä" ihan vain muutamasta puolihuolimattomasta vilkaisusta - pitäähän sitä silmänsä jonnekin laittaa - ja yrityksestä olla kohtelias "terve, terve ihan kiva nähdä taas täällä (harrastuspiirissä) ja sen jälkeen saa tuntea olevansa limanuljaska ahdistelija ja joka koitetaan tehdä mahdollisimman suurielisesti, jotta sen kaikki muutkin näkisivät. Se siitä harrastuspiiristä.

Toimituksen poiminnat